بلاک-چین-چیست
Search

بلاکچین چیست و چگونه کار می کند؟

فهرست مطالب

بلاکچین یک فناوری جدید است که این روز های انقلابی بزرگ در حوزه های مختلف از جمله توسعه ایردراپ، ارز های دیجیتال، امور مالی، بیمه، پزشکی و …. به وجود آورده است. به همین خاطر افراد بسیاری هستند که این فناوری جدید برایشان جذاب شده و از این رو سوالاتی در مورد این که بلاکچین چیست ، چگونه کار میکند، چه مزایا و معایبی دارد ، به ذهنشون خطور می کنه. اگر درک این موضوعات برای شما دشوار است و یا می خواهید بیشتر در مورد بلاکچین و ویژگی های اون بدونید ، این مقاله رو تا آخر بخونید. ما سعی کردیم تا در این مقاله به طور ساده و واضح در مورد این فناوری توضیح دهیم.  پس با ما همراه باشید.

علاوه بر این اگر قصد طراحی سایت صرافی و یا دیگر پلتفرم های معاملاتی را دارید، می توانید با تیم متخصص ویستا در خصوص قیمت طراحی سایت صرافی ویا کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات ما، تماس بگیرید و سفارش طراحی سایت خود را ثبت کنید.

بلاکچین چیست؟

بلاکچین، یک سیستم برای ثبت گزارش ها و اطلاعات است. تفاوت عمده ای که در این سیستم و سیستم های دیگه وجود داره، اینه که اطلاعات ذخیره شده در این سیستم میان همه نود های شبکه به اشتراک گذاشته می شود. در این سیستم امکان هک کردن و دستکاری کردن اطلاعات وجود ندارد. چرا که از رمزنگاری های پیشرفته و توزیع داده استفاده می شود.

به عبارت دیگه، بلاکچین یه عنوان یک دفتر کل توزیع شده شناخته شده که تاریخچه هر دارایی دیجیتال رو با استفاده از تمرکز زدایی و هش رمزنگاری، غیرقابل تغییر و شفاف میکنه و همه این تغییرات رو در شبکه ای که از طریق نود های همتا به همتا به هم متصل است، ذخیره می کند. معمولا این ذخیره سازی به عنوان “دفتر کل دیجیتال” نامیده می شود.

هر تراکنش در این دفتر با امضای دیجیتالی مالک مجاز است که تراکنش را احراز هویت می کند و اون ها رو از دستکاری حفظ می کند. از این رو اطلاعات در دفتر کل دیجیتال بسیار امن است. به عبارت ساده تر، دفتر کل دیجیتال مانند صفحه گوگل است  اطلاعات موجود در آن بین رایانه های متعدد به اشتراک گذاشته می شود و در آن سوابق تراکنش ها بر اساس خرید های واقعی ذخیره می شوند. نکته جالبی که در اون وجود داره اینه که همه می توانند داده هارو ببینند اما نمی تونن اون ها رو دستکاری کنند.

چرا بلاکچین تا این حد معروف شده است؟

فرض کنید می خواهید برای خانواده یا دوستان خود پول انتقال دهید. شما وارد بانکداری آنلاین می شوید و با استفاده از شماره حساب شخص دیگر مبلغ مورد نظر را برای او واریز می کنید. زمانی که تراکنش را انجام شد، با نک شما سوابق تراکنش شما را به روز می کند. به نطر شما این عوامل ساده به نظر می رسد نه؟ اما یک مسئله مهم وجود داره که ما از اون غافل میشیم. در صورتی که این نکته بسیار حیاتی است.

این نوع از معاملات را می توان خیلی سریع دستکاری کرد. افرادی که نسبت به این موضوع آگاه هستند، نسبت به استفاده از این نوع تراکنش ها محتاط هستند. در نتیجه درگاه پرداخت ارز دیجیتال و برنامه های پرداخت شخص ثالث در سال های اخیر تکامل یافته است. اما این آسیب پذیری یکی از مهم ترین دلایل ایجاد سیستم عامل بلاکچین شده است.

از نظر فناوری، بلاکچین یک دفتر کل دیجیتال است که که اخیرا توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. اما چرا تا این فناوری تا این حد محبوب شده است؟ پس بیایید این موضوع رو بررسی کنیم تا مفهوم اون رو به درستی درک کنیم.

دلایل محبوبیت بلاک چین

ثبت سوابق تراکنش ها و داده ها بخش مهمی از تجارت است. بیشتر مواقع این داده ها در محلی مدیریت می شوند و یا از طریق شخص سومی مانند کارگزاران، بانکداران و یا وکلا ارسال می شود که زمان، هزینه یا هر دو را در کسب و کار افزایش میدن. خوشبختانه، بلاکچین از این فرایند طولانی اجتناب می کنه و فرایند تراکنش ها رو سرعت می بخشه. در نتیجه باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میشه.

اکثر مردم تصور می کنند که بلاکچین و بیت کوین را به جای یکدیگر استفاده کنند. اما در واقع اینطور نیست. بلاکچین فناوری است که از برنامه های مختلف مرتبط با صنایع مختلف مانند امور مالی، زنجیره تامین، تولید و … پشتیبانی می کند. اما بیت کوین ارز دیجیتالی است که برای امنیت به بلاکچین متکی است.

مزایای فناوری بلاکچین

بلاکچین یک فناوری نو ظهر است که مزایای بسیاری در دنیای دیجیتالی دارد:

امنیت بالا

امنیت بلاکچینفناوری بلاکچین از یک امضای دیجیتال برای انجام تراکنش های بدون کلاهبرداری استفاده میکنه که امکان دستکاری یا تغییر داده های یک فرد توسط سایر کاربران رو بدون امضای دیجیتال خاص غیر ممکن میکنه.

سیستم غیر متمرکز

سیستم غیر متمرکز بلاکچینمعمولا برای انجام همه تراکنش ها نیاز به تایید مقامات نظارتی مانند دولت یا سازمان متمرکز نیاز دارید. با این حال، با بلاکچین تراکنش ها بدون نیاز به حضور شخص سوم، و یا اجماع همه کاربران انجام میشه و همین موضوع باعث میشه تا تراکنش ها ساده تر، روان تر و ایمن تر انجام بشه. با وجود سیستم غیر متمرکز بلاکچین و عیر متمرکز بودن ارز های دیجیتال، ایده طراحی صرافی غیر متمرکز مطرح شد.

قابلیت اتوماسیون

قابلیت اتوماسیون بلاکچینبلاکچین قابل برنامه ریزی است و می تواند اقدامات، رویدادها و پرداخت های سیستماتیک رو به صورت خودکار و با رعایت معیار های بلاکچین برنامه ریزی کنه.

فناوری بلاکچین چگونه کار می کند؟

در سال های اخیر ممکن است متوجه شده باشید که بسیاری از کسب و کار ها در سراسر جهان، از فناوری بلاکچین استفاده می کنند. اما فناوری بلاکچین چگونه کار می کند؟ کاربرد های بلاکچین چیا هستن؟ پیشرفت هایی که در حوزه بلاکچین در حال وقوع است، هنوز کامل نشده و پتانسیل ایجاد انقلابی بزرگ در آینده رو دارند. در نتیجه بیایید تا بیشتر در مورد نحوه کارکرد بلاکچین صحبت کنیم.

بلاکچین چگونه کار می کند؟

بلاکچین ترکیبی از سه فناوری پیشرو است:

  • کلیدهای رمز نگاری شده
  • یک شبکه همتا به همتا حاوی یک دفتر کل مشترک
  • وسیله ای برای انجام محاسبات و ذخیره تراکنش ها و سوابق شبکه

کلیدهای رمز نگاری شده از دو کلید تشکیل شده است: کلید خصوصی و کلید عمومی. این کلید ها به انجام معاملات موفق بین دو طرف کمک می کند. کاربران از این دو کلید به عنوان مرجع هویت شناسی استفاده می کنند. هویت امن مهم ترین جنبه فناوری بلاکچین است. در دنیای ارز های دیجیتال، این هویت به عنوان “امضای دیجیتال” شناخته شده و از آن برای مجوز و کنترل تراکنش ها استفاده می شود.

امضای دیجیتال با شبکه peer to peer یا همتا به همتا ادغام شده است. بسیاری از افراد به عنوان مقامات از امضای دیجیتال، برای دستیابی به تراکنش ها استفاده می کنند. زمانی که آن ها معامله ای را مجاز می کنن، با انجام معاملات ریاضی باعث ایجاد یک تراکنش امن بین دو طرف معامله میشوند. در نتیجه کاربران از کلید های رمز نگاری شده برای انجام انواع معاملات دیجیتالی در شبکه همتا به همتا استفاده می کنند.

انواع بلاکچین

چهار نوع بلاکچین وجود دارد که در ادامه در مورد آن ها صحبت خواهیم کرد:

شبکه بلاکچین خصوصی

بلاکچین های خصوصی بر روی شبکه بسته کار می کنند و تمایل دارند تا فعالیت آن ها در کسب و کار ه و سازمان های خصوصی باشد. شرکت ها می توانند از بلاکچین های خصوصی برای سفارشی سازی تنظیمات دسترسی و مجوز، پارامتر های شبکه و سایر گزینه های امنیتی مهم خود استفاده کنند. تنها یک مرجع یک شبکه بلاکچین خصوصی را مدیریت می کند.

شبکه بلاکچین عمومی

بیت کوین و سایر ارز های دیجیتال از بلاکچین عمومی سرچشمه می گیرند و در توسعه فناوری دفتر کل توزیع شده نقش داشتند. علاوه بر این بلاکچین های عمومی به حذف چالش ها و مسائل مربوط به نقص های امنیتی و تمرکز زدایی کمک می کنند. با دفتر کل توزیع شده، داده های به جای این که در یک مکان ثابت ذخیره شوند، در شبکه همتا به همتا توزیع میشوند. یک الگوریتم اجماع برای تایید صحت اطلاعات وجود دارد.

شبکه های بلاکچین مجاز

گاهی اوقات شبکه های بلاکچین به صورت ترکیبی استفاده می شوند. شبکه های بلاکچین مجاز، بلاکچین های خصوصی هستند که امکان دسترسی ویژه برای افراد محاز را فراهم می کند. سازمان ها معمولا این نوع بلاکچین ها را راه اندازی می کنند تا بهترین ها را در سراسر نقاط دریافت کند و ساختار بهتری را در تعیین افرادی که در شبکه یا تراکنش ها شرکت می کنند را امکان پذیر می سازد.

کنسرسیوم بلاکچین

بلاکچین ها کنسرسیوم هم مانند بلاکچین های مجاز دارای اجزای بلاکچین خصوصی و عمومی هستند. با این تفاوت که چندین سازمان یک شبکه بلاکچین کنسرسیوم را مدیریت می کنند. اگرچه راه اندازی این نوع بلاکچین در ابتدا پیچیده تر باشد، اما پس از اجرا ، امنیت بهتری را ارائه می دهند. علاوه بر این، بلاکچین های کنسرسیومی برای همکاری با چندین ساززمان بهینه هستند.

فرایند معامله در بلاکچین

یکی از ویژگی های اصلی فناوری بلاکچین نحوه تائید تراکنش هاست. به عنوان مثال، اگر دو نفر بخواهند تراکنش را در اسکریپت ارز دیجیتال به ترتیب با کلید خصوصی و عمومی انجام دهند، شخص اول اطلاعات تراکنش را به کلید عمومی شخص دوم متصل می کند. همه این اطلاعات در یک بلوک ذخیره می شوند. یک بلوک حاوی یک امضای دیجیتال، یک مهر زمان دار و سایر اطلاعات مهم و مرتبط است. لاز به ذکر است که یک بلوک شامل هویت افراد درگیر در معامله نمی شود. یعد از آن این بلوک به تمام نود های شبکه متصل می شود و زمانی که فرد مناسب از کلید خصوصی خود استفاده می کند و آن را با بلوک تطبیق می دهد، تراکنش با موفقیت انجام می شود.

علاوه بر انجام تراکنش های مالی، بلاکچین می تواند جزئیات معاملاتی دارایی ها، وسایل نقلیه و … را نیز در اختیار داشته باشد. در این جا یک مورد وجود دارد که نحوه عملکرد بلاکچین را نشان می دهد:

رمزگذاری هش

بلاکچین از هش و رمز گذاری برای ایمن سازی داده ها استفاده می کند و آن را با بلوک تطبیق می دهد و معمولا از الگوریتم SHA256 برای امنیت داده ها استفاده می کند. آدرس فرستنده (کلید عمومی)، آدرس گیرنده، تراکنش و جزئیات کلید خصوصی فرد از طریق الگوریتم SHA256 منتقل می شود. اطلاعات رمزنگاری شده که رمزنگاری هش نامیده میشود، در سراسر جهان منتقل می شود و پس از تائید به بلاکچین اضافه میشود. این الگوریتم هک رمزنگاری هش را تقریبا غیر ممکن می کند و به نوبه خود احراز هویت فرستنده و گیرنده را ساده تر می کند.

اثبات کار

در بلاکچین، هر بلوک از 4 هدر اصلی تشکیل شده است.

  • هش قبلی: آدرس هش بلوک قبلی
  • جزئیات تراکنش: جزئیات تمام معاملاتی که باید انجام شود
  • Nonce : یک عدد دلخواه که در رمزنگاری برای متمایز کردن آدرس هش بلوک داده می شود
  • آدرس هش بلوک: همه موارد بالا از طریق الگوریتم هش منتقل می شود. این یک خروجی حاوی یک مقدار 256 بیتی با طول 64 کاراکتر میده که به اون “آدرس هش” گفته میشه. در نتیجه به آن هش بلوک هم گفته می شود.

افراد زیادی در سرتاسر جهان سعی می‌کنند با استفاده از الگوریتم‌های محاسباتی، مقدار هش مناسب را برای برآورده کردن شرایط از پیش تعیین‌شده کشف کنند. معامله زمانی تکمیل می شود که شرط از پیش تعیین شده برآورده شود. به بیان ساده تر، ماینرهای بلاک چین تلاش می کنند تا یک معمای ریاضی را حل کنند که از آن به عنوان اثبات مشکل کار یاد می شود. هر کس اول آن را حل کند جایزه می گیرد.

استخراج

در فناوری بلاک چین، فرآیند افزودن جزئیات تراکنش به دفتر کل دیجیتال/عمومی کنونی «ماینینگ» نامیده می‌شود. اگرچه این اصطلاح با بیت کوین مرتبط است، اما برای اشاره به سایر فناوری‌های بلاک چین نیز استفاده می‌شود. ماینینگ شامل تولید هش تراکنش بلوکی است که جعل آن سخت است و در نتیجه امنیت کل بلاک چین را بدون نیاز به سیستم مرکزی تضمین می کند.

تاریخچه بلاکچین

ساتوشی ناکاموتو، که هویت واقعی او هنوز ناشناخته مانده است، برای اولین بار مفهوم بلاک چین را در سال 2008 معرفی کرد. این طراحی با استفاده از روشی شبیه به هش کش به پیشرفت و تکامل ادامه داد. در نهایت به یکی از اجزای اصلی بیت کوین تبدیل شد، شکل محبوبی از ارز دیجیتال، جایی که به عنوان دفتر کل عمومی برای تمام تراکنش های شبکه عمل می کند. اندازه فایل های بلاک چین بیت کوین، که شامل تمام تراکنش ها و سوابق موجود در شبکه بود، به رشد قابل توجهی ادامه داد. تا آگوست 2014 به 20 گیگابایت رسید و در نهایت تا اوایل سال 2020 از 200 گیگابایت گذشت.

نتیجه گیری

ما در این مقاله سعی کردیم تا در مورد فناوری بلاکچین و نحوه کارکرد آن توضیحاتی را برای شما بیان کنیم. یکی از حوزه هایی که در صنعت بلاکچین در حال کسب در آمد است، صرافی های ارز دیجیتال هستند. اگر شما قصد طراحی سایت ارز دیجیتال  و یا طراحی سایت مشابه بایننس  یا نوبیتکس رو دارید، می توانیدبا مشاورین ویستا تماس بگیرید.

درخواست خود را ارسال کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پشتیبانی ویستا

محمد رضایی

⭕ کارشناس پشتیبانی

اگر نیاز به دریافت راهنمایی و یا سوالی در رابطه با نحوه سفارش، برآورد هزینه، امکانات و یا… دارید همین حالا با ما تماس بگیرید یا شماره تماس خود را وارد بفرمائید و باقی کار رو بسپرید به ما :)

یا