طراحی اپلیکیشن موبایل آمارهای درآمدی فوق العاده ای در سرتاسر جهان ایجاد کرده است! این موضوع را با نگاهی کوتاه به جدیدترین آمار و اخبار حوزه برنامه نویسی و تکنولوژی برنامه های موبایل متوجه شد. نکته دیگری که تخصص توسعه اپلیکیشن موبایل را به یکی از جذاب ترین زمینه های ممکن برای فعالیت تبدیل می کند، گسترش و پیشرفت روز افزون آن در زندگی روزمره افراد و حتی حوزه های تخصصی علمی، کاری، تحصیلی و… است. اگر تصمیم به شروع یادگیری برنامه نویسی اندروید یا ios دارید، این مطلب برای شما در نظر گرفته شده است.
با توجه به جدیدترین مطالب و اطلاعات حوزه تخصصی برنامه نویسی موبایل، این مطلب را در نظر گرفتیم تا راهنمایی باشد برای افراد علاقمند به شروع یادگیری توسعه اپلیکیشن و آنها را از حجم زیاد داده های پراکنده و متفاوت شروع یادگیری برنامه نویسی به سمت مسیر مشخص همراهی کند. برای دریافت این اطلاعات و مطالعه نقشه را یادگیری توسعه اپ موبایل در ادامه همراه باشید.
چگونه برنامه نویس موبایل شویم؟
نقشه راه برنامه نویسی موبایل
برای شروع ساخت اپلیکیشن موبایل ممکن است با مسیرهای مختلفی پیش روی خود مواجه شوید که منابع مختلف توصیه می کنند؛ ترتیب این مراحل و گام ها برای شروع برنامه نویسی اپلیکیشن از جامعیت کلی برخوردارند و همیشه با یک نقشه راه کاملا یکسان و مشخص روبرو نیستید. در ادامه سعی کرده ایم بهترین نقشه راه برنامه نویسی اندروید و ios را بعلاوه ترتیب یادگیری برنامه نویسی با توجه به نیازهای افراد کاملا مبتدی و شروع از صفر بررسی کنیم.
1. هدف خود را از برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل مشخص کنید
در شروع، مشخص کنید چرا میخواهید به سراغ مهارت برنامه نویسی بروید!
با توجه به اینکه برنامه نویسی در زمینه های متعددی از زندگی افراد جای پیدا کرده است، قابل پیش بینی است که افراد با اهداف مختلفی تصمیم به شروع ساخت اپلیکیشن بگیرند. آغاز برنامه نویسی موبایل برای انجام تسک ها و تکمیل پروژه های دانشگاهی، نیازهای کسب و کار شخصی، ایجاد منبع درآمد اول یا ثانویه و… از جمله اهدافی هستند که عموما برای یادگیری برنامه نویسی موبایل دنبال می شوند.
2. پلتفرم برنامه نویسی موبایل را از بین اندروید یا ios انتخاب کنید
در گام دوم تعیین کنید میخواهید در کدام حوزه توسعه موبایل فعالیت کنید
در گام دوم لازم است تا تصمیم بگیرید میخواهید در کدام زمینه به توسعه و طراحی اپلیکیشن حرفه ای موبایل بپردازید؛ برنامه نویسی ios یا اندروید؟! کدام یک بر اساس اهدافی که در مرحله پیشین تعیین کردید برای شما مناسب است و نیازهای مالی، تحصیلی، حرفه ای و… شما را مرتفع می کند. همچنین فراموش نکنید در انتخاب پلتفرم برنامه نویسی موبایل به عوامل دیگری چون تفاوت درآمد حاصل از پروژه های Android و IOS، ابزارها و امکانات در دسترس برای هر یک از پلتفرم ها، جامعه کاربران آنها و… نیز باید توجه کنید.
3. زبان برنامه نویسی مناسب را برای شروع توسعه اپ انتخاب کنید
متناسب با اهداف خود و پلتفرم انتخابی برای برنامه نویسی موبایل، زبان توسعه را مشخص کنید
زبان برنامه نویسی موبایلی که میخواهید یاد بگیرید را با توجه به اهداف مورد نظر و پلتفرم مورد انتخاب در گام های قبلی تعیین کنید. از جمله پرطرفدار ترین زبان های برنامه نویسی اندروید میتوانیم به کاتلین ( Kotlin )، جاوا ( Java )، سی پلاس پلاس ( C++ )، سی شارپ ( C# )، پایتون ( Python ) و دارت ( Dart ) اشاره کنیم. از طرفی، پراستفاده ترین زبان های توسعه IOS م عبارتند از ابجکتیو سی ( Objective-C )، سی پلاس پلاس ( C++ )، سوئیفت ( Swift ) و زبان سی ( C ) .
4. با بهترین منابع آموزشی برنامه نویسی موبایل را شروع کنید
از وبسایتهای آموزشی، دوره ها، بوت کمپ های برنامه نویسی و... منبع مناسب یادگیری تان را انتخاب کنید
پس از 3 مرحله نخست، اهداف، پلتفرم و زبان برنامه نویسی خود را مشخص کرده اید و آماده شروع یادگیری ساخت اپلیکیشن هستید! از نظر منابع در دسترس، در مسیر برنامه نویسی موبایل با هیچ کمبود یا چالشی مواجه نخواهید بود! این موضوع در صورتیکه به زبان انگلیسی هم مسلط باشید کاملا برجسته تر در نظر گرفته می شود. در ادامه این مطلب برخی از بهترین منابع آموزشی برنامه نویسی موبایل را معرفی خواهیم کرد.
5. کدنویسی برنامه موبایل را به طور مستمر تمرین کنید
فراموش نکنید آموزش ها نباید در مرحله تئوری باقی بمانند و آموخته ها باید به شکل عملی تکرار و تثبیت شوند
مسیر شغلی برنامه نویسی اپلیکیشن مقصد نهایی ندارد! در هر زمینه ای از برنامه نویسی که فعالیت می کنید از جمله برنامه نویسی موبایل میتوانید با تمرین و تکرار مداوم، بهتر و بهتر شوید. روشن است که با این موضوع مهارت توسعه شما و کیفیت پروژه هایتان را افزایش خواهد داد و در ادامه نیز، موجب پیشرفت کاری و افزایش اعتبار و درآمد حاصل از تخصص خواهد شد. پروژه های پیشفرض ساده ای برای برنامه نویسان موبایل توصیه می شود که میتوانید با تکمیل آنها به مبانی ساخت اپلیکیشن تسلط پیدا کنید؛ از جمله این پروژه ها می توانیم به بازی شطرنج، اپ ماشین حساب و بازی Tie.
6. با بررسی مداوم منابع مرجع برنامه نویسی موبایل همیشه بروز بمانید
بخاطر داشته باشید حوزه فعالیت شما کاملا پویا است و به طور مداوم باید اطلاعات خود را آپدیت کنید!
باید بدانید حرفه برنامه نویسی موبایل که انتخاب کرده اید، از آن دسته تخصص هایی به شمار می رود که بطور مداوم در حال بروزرسانی و پیشرفت است. از این رو ضرورت دارد تا در جایگاه یک توسعه دهنده اندروید یا ios اطلاعات خود را آپدیت نگه دارید. از جمله انجمن ها و پلتفرم هایی که به عنوان برنامه نویس باید در آنها حضور داشته باشید میتوان اشاره کرد به Github ،Stack Overflow، Reddit.
با وجود اینکه یک زبان برنامه نویسی مشخص را بطور قطع نمیتوان به عنوان بهترین زبان برنامه نویسی دنیا و در همه زمینه های معرفی کرد؛ با اینحال و با در نظر گرفتن ویژگیها و کاربردهای زبان های متعدد، میتوان گفت که مشخصه های مربوطه برای استفاده در کدام زمینه برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل مناسب تر است. برای بررسی این موضوع، ادامه مطلب را مطالعه می کنید.
بهترین زبان های برنامه نویسی در زمینه های مختلف
برای شروع برنامه نویسی حوزه های مختلف از این زبان ها غافل نشوید!
انتخاب بهترین زبان های برنامه نویسی در زمینه بک اند، فرانت اند، اندروید و ios تا میزان زیادی به اهداف شما از توسعه و ادامه مسیر شغلی بستگی دارد اما با در نظر گرفتن ویژگی ها و مشخصه های برجسته هریک از زبان های برنامه نویسی میتوانیم بهترین های هریک از این زمینه ها را بیان کنیم.
بهتریی زبان های برنامه نویسی بک اند
Java: برجسته ترین مشخصه های زبان جاوا میتوان به امنیت کم نظیر آن در توسعه بک اند نرم افزار اشاره کرد. API های گسترده و قابل حمل بودن هم از سایر ویژگی های مهم جاوا است.
Python: قابلیت ادغام پایتون با زبان C ، کتابخانه های بسیار گسترده و پشتیبانی قدرتمند، سادگی و پشتیبانی رابط گرافیکی از مهم ترین دلایلی هستند که پایتون را برای توسعه بک اند ساخت اپلیکیشن توصیه میکنیم و مقاله آموزش ساخت اپلیکیشن موبایل با پایتون را در این خصوص گردآوری کرده ایم.
بهتریی زبان برنامه نویسی فرانت اند
JavaScript: مزایای تعاملی، سرعت بالا، سهولت استفاده و خوانایی، قابلیت ادغام با سایر زبان های برنامه نویسی و یکپارچه سازی، محبوبیت و پشتیبانی خوب از مزایایی است که با انتخاب جاوا اسکریپت در فرانت اند بدست می آورید.
بهترین زبان های برنامه نویسی اندروید
Kotlin: کاتلین را به علت دارا بودن مزایای متعددی چون تعامل بسیار بالا با زبان برنامه نویسی جاوا، سرعت بیشتر و هزینه کمتر توسعه، قابلیت نگداری بالا، سادگی و امنیت خوب برای بهره گیری در برنامه نیوسی اندروید پیشنهاد کنیم.
C++ : قابلیت های مدیریت حافظه حرفه ای، سریع و قدرتمند، کتابخانه های غنی و قدرتمند، کاربرد بسیار گسترده، مقیاس پذیری و چندپارادایمی بودن سی پلاس پلاس مهم ترین مزیت هایی است که باید در انتخاب زبان برنامه نویسی اندروید در نظر بگیرید.
بهترین زبان های برنامه نویسی ios
Objective-C: قابلیت ادغام با C و C++ و پایداری بالا مهم ترین ویژگیهای ابجکتیو سی، از بهترین زبان های برنامه نویسی IOS محسوب می شود.در مقابل این زبان ممکن است زبان توسعه سوئیفت حرف های بشتری برای گفتن داشته باشد اما Objective-C هم مزایای مهمی دارد که نمیتوان نادیده گرفت.
Swift: ایمنی حافظه بالا و قابلیت مدیریت حافظه قدرتمند، سرعت بالا، مولتی پلتفرم بودن، منابع فراوان و انجمن های گسترده، مزیت های امنیتی مختلف و مدرن بودن از مهم ترین دلایلی است که زبان برنامه نویسی سوئیفت را برای برنامه نویسی ios به یکی از بهترین انتخاب ها بدل می کند.
ده ها و صدها دوره آموزش برنامه نویسی آنلاین با کیفیت تدریس بالا و آخرین آپدیتهای توسعه موبایل، تنها از طریق یک دستگاه الکترونیک مانند موبایل، لپتاپ یا کامپیوتر بعلاوه حجم اینترنت در دسترس شما هستند! تنها هزینه افزوده ای ک باید برای سرمای گذاری روی خودتان صرف کنید چند ماه زمان و تمرکز خواهد بود تا به یک برنامه نویس قابل بدل شوید.
بهترین منابع رایگان و پولی یادگیری برنامه نویسی موبایل
ده ها منبع آموزشی حرفه ای برای یادگیری برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل پیش روی خود دارید!
به لطف اینترنت و گسترش تکنولوژی های آنلاین تقریبا هیچ مهارتی وجود ندارد که نتوانید به بهترین دوره ها و منابع آموزشی آن در سطح جهانی دسترسی نداشته باشید! برنامه نویسی موبایل هم این واقعیت صدق می کند و با حجم خوبی از منایع آموزشی ویدیویی و کتابهای آموزش برنامه نویسی موبایل روبرو هستیم که بهترین آنها را در بخش های بعدی معرفی کرده ایم. همچنین مقاله آموزش ساخت اپلیکیشن موبایل نیز در جهت یافتن منابع خوب و معتبر به شما کمک میکند.
1. بهترین منابع ویدیویی آموزش برنامه نویسی برای اپلیکیشن
منابع برتر آموزشی انگلیسی و فارسی برای یادگیری برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل
از جمله بهترین منابع مرجع جهانی که میتوانید ده ها کورس آموزشی رایگان و پولی توسعه اپلیکیشن را در این پلتفرم ها پیدا کنید؛ برخی بهترین منابع برنامه نویسی که میتوانیم به آنها اشاره کنیم عبارتند از : اپلیکیشن با وبسایت udemy ، پلتفرم Educative ، اپ یا سایت Coursera ، پلتفرم آموزشی freecodecamp ، سایت مرجع pluralsight ، وبسایت Onemonth ، سایت مرجع codecademy و سون لرن.
2. بهترین کتاب های برنامه نویسی اندروید از مبتدی تا پیشرفته
منابع برتر مکتبوب در جهان برای یادگیری برنامه نویسی اپلیکیشن موبایل
هرساله کتاب های خوبی در زمینه برنامه نویسی اپ موبایل نوشته می شود که با مطالعه آنها میتوانید تسلط خود را افزایش دهید؛ برخی از بهترین کتاب های برنامه نویسی اندروید عبارتند از The Big Nerd Ranch Guide ، Head First Android Development ، Head firs Android Development . بعلاوه از بهترین کتاب های آموزش برنامه نویسی ios هم میتوانیم به کتابهای iOS Development with Swift و Swiftly Build your First iOS 17 App اشاره کنیم.
مهارت تخصصی هر حرفه شغلی جزء جذایی ناپذیری از بازار کار آن حرفه است که حاصل ترکیب دانش و تجربه متخصص تلقی می شود. بسیاری از کارفرمایان نتیجه علم و تجربه برنامه نویسی شما را در مهارت هایی مشاهده می کنند که در طول فرایند پروژه های مختلف بخرج میدهید. با در نظر گرفتن این میزان اهمیت در ادامه، مهم ترین مهارت های برنامه نویسان موبایل را مورد بررسی قرار داده ایم.
مهارت های ضروری برای برنامه نویسان موبایل
این 5 مهارت نرم برای برنامه نویسان اپلیکیشن موبایل از نان شب واجب تر است!
یک برنامه نویس موبایل برای مدیریت عوامل و پارامترهای مختلف پروژه اپلیکیشن اندروید یا ios نیاز به مجموعه ای از مهارت های سخت و نرم ضروری دارد. سایر توانایی ها ممکن است امتیازات مثبتی برای مسیر شغلی برنامه نویسی شما ایجاد کنند اما موارد زیر، آن دسته از مهارت های نرم ( Soft Skills ) و مهارت های سخت ( Hard Skills ) شمرده می شوند که برای پیشبرد اهداف یک توسعه دهنده اپلیکیشن ضرورت دارند.
1. مهارت های نرم برنامه نویسی اندروید و IOS
سافت اسکیل هایی که به اندازه مهارت ها و دانش تخصصی برنامه نویسی اهمیت دارند!
تقریبا هیچ برنامه نویس موفقی را پیدا نمی کنید که بدون دارا بودن مهارت های نرم ضروری در زمینه توسعه موبایل، به سطح فعلی موفقیت رسیده باشد! با وجود نیاز بسیاری از پروژه های اپلیکیشن ( اندروید یا IOS ) به متخصصین متعدد و یا تیم های کاری مختلف اهمیت این مهارت ها به میزان اهمیت مهارت های سخت هم می رسد. برخی از مهم ترین این توانایی ها و سافت اسکیل ها را میتوان اشاره کرد به :
- مهارت حل مسئله ( problem-solving Skill )
- مهارت خود آموزی ( self-learning )
- مهارت مدیریت زمان ( self-learning )
- مهارت های ارتباطی ( communication skills )
2. مهارت های سخت برنامه نویسی اندروید و IOS
اصلی ترین Hard Skill هایی که باید برای برنامه نویسی موبایل تقویت کنید!
مهارت های سخت یک برنام نویس آن دسته از توانایی ها هستند که عموم افراد آنها را (علاوه بر کدنویسی برنامه موبایل) تنها ضروریات موفقیت در مسیر ساخت اپلیکیشن و تبدیل شدن به برنامه نویس موبایل می دانند.
به عنوان مثال استفاده از راهکارهای پلتفرم های هوش مصنوعی که ترند این روزها هستند نقش پررنگی در موفقیت شغلی شما ایفا میکند. در همین خصوص پیشنهاد میکنیم مطالعه مقاله طراحی اپلیکیشن با هوش مصنوعی را به هیچ عنوان از دست ندهید. همچنین برجسته ترین Hard Skillهای برنامه نویسی را در این قسمت مشاهده می کنید :
- پیاده سازی اصولی رابط و تجربه کاربری اپلیکیشن ( اندروید و ios )
- آشنایی و تسلط کافی برنامه نویس به پایگاه داده
- تست های مختلف نرم افزاری برای بررسی عملکرد اپ موبایل
- بکارگیری اصولی API برای یکپارچه سازی محیط اپلیکیشن
- مهارت های توسعه کراس پلتفرم ( Cross Platform ) برای پروژه های لازم
افراد مختلف ممکن است فرایندهای متفاوتی را برای کسب شغل و ایجاد درآمد از طریق برنامه نویسی طی کنند؛ اما در ادامه گام هایی را برای ورود به بازار کار این حوزه بررسی خواهیم کرد که این مسیر برای افراد مبتدی شفاف تر و قابل توصیه است.
مسیرهای ورود به بازار کار
مسیر شغلی برنامه نویسی اپلیکیشن؛ از کجا شروع کنیم؟
در بیشتر مواقع افرادی که تصمیم به یادگیری برنامه نویسی اپلیکیشن دارند، هدف نهایی آنها ورود به بازار کار است و کمتر کسی ممکن است برای ساخت تنها یک اپلیکیشن موبایل به سراغ شروع برنامه نویسی اپلیکیشن برود! بنابراین پس از همه توضیحات و نقشه راهی که تا این بخش از مطلب برای آغاز برنامه نویسی اندروید و ios ارائه کردیم، به سراغ روند پیشنهادی ورود به بازار کار برنامه نویسی موبایل برویم.
مرحله صفر ؛ در جوامع تخصصی برنامه نویسی موبایل حاضر شوید!
شبکه ای از برنامه نویسان متخصص و فعالان موفق در این حوزه را ایجاد کنید
در حال حاضر ایونت ها، کنفرانس ها، جلسات و همایش های حرفه ای برنامه نویسی در نقاط مختلف کشور ( به ویژه در شهرهای پیشرو در زمینه توسعه نرم افزار ) برگزار می شوند؛ با حضور در این جوامع تخصصی میتوانید دایره خوبی از ارتباطات حرفه ای مرتبط با تخصص خود تشکیل دهید. این موضوع خواهد توانست در آینده شغلی شما در حوزه برنامه نویسی موبایل تاثیر مثبت چشمگیری ایجاد کند. علاوه بر این، انجمن های آنلاین ایرانی و جهانی خوبی هم به صورت آنلاین در فضای اینترنت( شبکه های اجتماعی، سایت های تخصصی، فروم ها و… ) ایجاد شده اند که کاربرد مشابه را خواهند داشت و توصیه میکنیم پیش از ورود به بازار کار برنامه نویسی اپلیکیشن و هم پس از آن، در این محیط ها حاضر شوید.
1. پروژه های تمرینی مناسب را برای درج در رزومه کاری تکمیل کنید!
نمونه های موفقی از پروژه های واقعی یا تمرینی برای نمایش به کارفرمای احتمالی آماده سازید
هیچ چیز به اندازه پروژه های عملی و تمرینی نمیتواند آموخته های شما را تثبیت کند! هرچقدر هم به صورت تئوری و نظری آموزش ببینید، بسیاری از نقاط ضعف و اشتباهات آموزشی در حین کدنویسی مشخص خواهند شد. بنابراین در وهله اول پیشنهاد میکنیم به سراغ انجام پروژه های تمرینی مناسب برای برنامه نویسان مبتدی اپلیکیشن بروید. این پروژه های تمرینی را به مرور زمان میتوانید حرفه ای تر و گسترده تر سازید؛ در این صورت میتوانید علاوه بر افزایش مهارت های تخصصی یک یا چند نمونه از پروژه های جدی تر توسعه یافته را در رزومه کاری قرار دهید.
2. با کارآموزی در مجموعه معتبر مهارت و تجربه کاری را افزایش دهید!
تجربه واقعی در بازار کار کسب کنید
با کسب تجربه کارآموزی علاوه بر بهبود و توسعه مهارت های سخت برنامه نویسی، مهارت های نرم شما هم تقویت خواهند شد، با محیط کار و بازار کار تخصص مورد فعالیت بیشتر آشنا می شوید و مزیت هایی را برای استخدام در آینده نیز کسب میکنید. بعلاوه اینکه برخی از شرکت های نرم افزاری شرایطی را برای استخدام کارآموزان خود هم تعیین میکنند که در صورت عملکرد و یادگیری مورد انتظار، پس از اتمام قرارداد کارآموزی قرارداد همکاری منعقد می کنید.
3. پس از استخدام یا طی فریلنسینگ، یک پروژه واقعی آغاز کنید!
برنامه نویسی در پروژه های واقعی ساخت اپلیکیشن را به طور جدی آغاز کنید
در حین انجام پروژه های تمرینی و یا کارآموزی، توانایی های لازم را شروع ساخت یک اپلیکیشن واقعی و ورود به بازار کار کسب می کنید. میتوانید در یک شرکت نرم افزاری به عنوان توسعه دهنده برنامه موبایل مشغول به کار شوید و یا با دریافت سفارش پروژه اپ، به کسب درامد فریلنسری در ایران یا خارج از ایران بپردازید. توجه داشته باشید پس از ورود به بازار کار تا زمان کسب تجربه کافی هنوز برنامه نویس مبتدی یا جونیور ( Junior Developer ) محسوب می شوید و همانطور که پیشتر هم گفتیم، به طور مستمر آموزش ببینید و دانش خود را بروز نگه دارید.
در مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید از سطح کاملا مبتدی تا تبدیل شدن به یک توسعه دهنده جونیور نیاز خواهید داشت تا سرفصل ها و مباحث مختلفی را آموزش ببینید. هرچند که دوره های آموزشی معتبر با بهترین استراتژی های تدریس و تمرین، بدون نیاز به اطلاع زبان آموز برنامه نویسی از جزئیات نقشه راه آنها را به خوبی در جریان یادگیری قرار میدهند؛ اما آشنایی با نقشه راه برنامه نویسی اپلیکیشن اندروید میتوانید دیدگاه واضح تری از دانش و اطلاعاتی داشته باشید که در طول زمان یادگیری کسب میکنید به عنوان مثال نحوه ساخت اکانت گوگل دولوپر برای انتشار اپ ها که فرآیند تئوری و عملی آن متفاوت در نظر گرفته میشود.
نقشه راه برنامه نویسی اندروید
برنامه نویسی اندروید را به ترتیب زیر آغاز کنید:
پیش از هرچیز یکی از دو زبان رایج برنامه نویسی اندروید یعنی جاوا یا کاتلین را انتخاب می کنید. سپس از اصول اولیه، سرفصل های IDE توسعه، مبانی زبان انتخابی، مبانی برنامه نویسی شی گرا، الگوریتم ها و ساختمان داده و آشنایی با ابزار Gradle را آموزش میبینید. سپس نوبت به بررسی و آشنایی با VCS هایی چون GitLab ، BitBucket و GitHub می رسد. برای ورود به بخش کامپوننت ها و اجزای نرم افزار موبایل باید دسته بندی های فعالیت اپلیکیشن، سرویس ها و خدمات، تامین کننده محتوا، برودکست رسیور و اینتنت ها را دنبال کنید. حال نوبت به پیاده سازی ناوبری و سفارش طراحی UI UX می رسد! در این بخش باید به سراغ ابزار مدرن جت پک کامپوز ( Jetpack Compose ) خواهید رفت. در ادامه باید به سراغ معماری نرم افزار و الگوهای متداول آن چون MVI ، MVVM ، MVP و MVC بروید.
نیمه دوم نقشه راه برنامه نویسی اندروید
سپس مسیر خود را در نقشه راه برنامه نویسی اندروید با یادگیری حافظه اندروید ادامه میدهید. کار با دیتابیس Shared Preferences و ذخیره سازی اطلاعات به این روش از مهم ترین آموزش هایی است که در حافظه اندروید می بینید. وب سرویس یا Network و برنامه نویسی ناهمگام یا نامتقارن ( Asynchronous ) را در ادامه مسیر یادگیری برنامه نویسی اندروید آموزش میبینید. در این مرحله نوبت به رایج ترین سرویس های مورد استفاده در روند ساخت اپلیکیشن می رسد؛ برخی از مهم ترین آنها میتوانیم اشاره کنیم به Firebase ، Google AdMob ، Google Play Services و Google Maps. در ادامه، پیاده سازی لینت ( Lint ) و فرایند دیباگینگ را برای رفع خطاهای برنامه نویسی انجام میدهید، اپ اندروید خود را تست و در مارکت های معتبر منتشر می کنید. البته انتشار اپلیکیشن در گوگل پلی و بازار و … نیز هرکدام جزئیات متنوعی را شامل میشود که باید آنها را در نظر بگیرید.
مشابه برنامه نویسی حوزه موبایل اندروید، در زمینه توسعه بهترین اپلیکیشن های آیفون و ios هم نقشه راه مشخص و فرایند یادگیری معینی دیده می شود که آشنایی با آن، روند یادگیری را برای شما شفاف تر و خوشایندتر می کند. مزیت مطالعه نقشه را این است که با آگاهی از مسیر پیش رو با دید بهتری در مسیر یادگیری حرکت می کنید؛ از این رو در ادامه نقشه راه برنامه نویسی ios را بررسی کرده ایم.
نقشه راه برنامه نویسی ios
برنامه نویسی IOS را با نقشه راه زیر شروع کنید:
در گام اول، باید نرم افزار Xcode IDE را بعنوان محیط برنامه نویسی IOS نصب کنید؛ این IDE یک محیط کدنویسی Playground را فراهم می کند؛ به این معنا که امکان مشاهده نتایج کدنویسی را نیز فراهم می کند. سپس زبان برنامه نویسی IOS را از میان Swift یا Objective-c انتخاب کنید. پس از آن، از میان دو مخزن کد یا سیستم کنترل نسخه (VCS) گیت هاب و بیت باکت یکی را انتخاب کنید. در گام بعد لازم است تا در رابطه با سرفصل هایی چون الگوهای معماری و طراحی اپل، گایدلاین و تکنولوژی های اختصاصی طراحی ios ، بعلاوه SwiftUI و UIKit اطلاعات و آشنایی لازم را کسب کنید.
نیمه دوم نقشه راه برنامه نویسی ios
در ادامه مسیر برنامه نویسی اپلیکیشن IOS باید با سیستم های ابری icloud و یا firebase آشنا شوید. نحوه کار با فریم ورک core data اقدام بعدی است که باید دنبال کنید. حال برای کسب نتیجه نهایی از همه این موارد ، عملیات Serialize را برای فرایند ترجمه و ذخیره سازی داده های پروژه آموزش می بینید. تارگت ( target ) و سیستم بیلد پروژه ( building config ) را باید در مرحله بعد پیگیری کنید. سپس، برای دسترسی و سهولت استفاده از کتابخانه سوئیفت به سراغ یادگیری استفاده از ( swift package manager ) و Scheme خواهید رفت. در این مرحله که ساخت اپ را به طور جدی آغاز میکنید، باید با ابزارهای بسیار کاربردی crashlytics و testflight آشنا شوید. در پایان نوبت به انتشار برنامه موبایل می رسد که میتوان به آموزش انتشار اپلیکیشن در اپ استور نیز اشاره کرد. همچنین در این بخش باید به نحوه درج Metadata توجه ویژه داشته باشید.
جمع بندی
بسیار خوب! در اتمام این مطلب به جمع بندی نکات مورد بررسی خواهیم پرداخت تا دیدگاه جامع آن را در سریع ترین زمان مرور کنید. در ابتدا به نحوه شروع برنامه نویسی اندروید و مراحل آن پرداختیم که عبارت بودند از :
- تعیین هدف از یادگیری برنامه نویسی موبایل
- مشخص ساختن پلتفرم مورد انتخاب برای توسعه
- انتخاب زبان برنامه نویسی با توجه به هدف و پلتفرم توسعه
- انتخاب منبع مناسب یادگیری برنامه نویسی موبایل
- تمرین مداوم آموخته ها و انجام پروژه های آموزشی
- مطالعه مستمر و بروز ماندن در زمینه مورد فعالیت
سپس به سراغ معرفی بهترین زبان های برنامه نویسی در چهار زمینه بک اند، فرانت اند، اندروید و ios پرداختیم که موارد زیر را شامل می شدند :
بهترین زبان های توسعه بک اند:
- Java
- Python
بهترین زبان های برنامه نویسی فرانت اند:
- Javascript
بهترین زبان های ساخت اپ اندروید:
- Katlin
- C++
بهترین زبان های توسعه اپلیکیشن IOS:
- Objective-C
- Swift
سپس بهترین منابع پولی و رایگان در دو دسته بندی ویدیویی و کتابهای یادگیری توسعه موبایل را معرفی کردیم؛ بهترین منابع آنلاین دارای آموزش ویدیویی عبارت بودند از سایت udemy ، پلتفرم Educative ، سایت Coursera ، پلتفرم freecodecamp ، سایت pluralsight ، سایت Onemonth ، پلتفرم codecademy و سون لرن. کتاب های معرفی شده هم شامل The Big Nerd Ranch Guide ، Head First Android Development ، Head firs Android Development بودند.
در ادامه مطالب، مهم ترین مهارت های نرم و سخت مورد نیاز در زمینه برنامه نویسی موبایل را معرفی کردیم؛ مهارت های نرم شامل موارد زیر بودند :
- مهارت حل مسئله ( problem-solving Skill )
- مهارت خود آموزی ( self-learning )
- مهارت مدیریت زمان ( self-learning )
- مهارت های ارتباطی ( communication skills )
مهم ترین مهارت های سخت لازم و مورد بررسی برای برنامه نویسان موبایل هم عبارت بودند از :
- پیاده سازی اصولی رابط و تجربه کاربری اپلیکیشن ( اندروید و ios )
- آشنایی و تسلط کافی برنامه نویس به پایگاه داده
- تست های مختلف نرم افزاری برای بررسی عملکرد اپ موبایل
- بکارگیری اصولی API برای یکپارچه سازی محیط اپلیکیشن
- مهارت های توسعه کراس پلتفرم ( Cross Platform ) برای پروژه های لازم
در ادامه گفتیم مسیر مورد توصیه را برای ورود به بازار کار مطرح کرده و چهار مرحله اصلی آن را به تفکیک بررسی نمودیم :
گام صفر ؛ حضور فعال در محیط های تخصصی برنامه نویسی و تشکیل ارتباطات حرفه ای
گام اول ؛ تکمیل پروژه های تمرینی برنامه نویسی و درج آنها در رزومه
گام دوم ؛ کسب تجربه کارآموزی در مجموعه معتبر و تلفیق تجربه و مهارت در محیط سازنده
گام سوم؛ آغاز مسیر حرفه ای برنامه نویسی موبایل و استارت پروژه های اپلیکیشن واقعی
در پایان نیز نقشه راه برنامه نویسی اندروید و ios را به تفکیک و با ارائه اینفوگرافیک اختصاصی مورد بررسی قرار دادیم تا دید جامع تری نسبت به آنچه در مسیر تبدیل شدن به برنامه نویس پیش روی خود دارید، کسب کنید.